- Budżet działania: 1 zł
- Czas przygotowania: bez ograniczeń
- Czas trwania: 4 tygodnie
- Liczba organizatorów: 3
- Liczba uczestników: 40
Najciekawszym do realizacji z zadań bibliotek publicznej jest rozbudzenie ciekawości wśród użytkowników. Jakiś czas temu postanowiłam poprowadzić cykl spotkań, których uczestnicy mieli poznawać: ludzi, wydarzenia i miejsca związane z tradycją i historią Kujaw.
Wiedza o kulturze i tradycji przodków. Kształtuje naszą tożsamość!
Zaprosiłam do współpracy ekspertów, by przekazywana wiedza była autentyczna. W tym wypadku etnografa i piekarza. Poprosiłam koleżanki z działu informacyjnego o stworzenie bibliografii do tematu tradycji wypieku chleba na Kujawach. Przygotowano plakaty, które rozprowadzono na terenie całego miasta w filiach bibliotecznych, przychodniach, piekarniach. Umieszczono informację na stronie internetowej biblioteki. Kilka tygodni przed zapowiedzianym spotkaniem bibliotekarki zapraszały na spotkanie wręczając użytkownikom biblioteki ulotki zapraszające na spotkanie. Wysłano maile do osób, które wcześniej współpracowały przy realizacji tego cyklu.
-
Pomysł na temat spotkanie
-
Ekspert w dziedzinie Kujawskiej tradycji (etnograf)
-
Ekspert w dziedzinie wypieku chleba (piekarz)
-
Przygotowanie promocji spotkania (plakaty, ulotki w formie zakładek)
-
Zabezpieczenie sali na spotkanie
-
Uzgodnienie terminu
-
Ścisłe określenie tematu
-
Wypracowanie formy spotkania (gawęda)
-
Zaproszenie do współpracy ekspertów
Celem działania była organizacja spotkania, na którym uczestnicy poznali tradycje wypieku chleba, który uzyskał w naszej polskiej świadomości wymiar sacrum. Postawić można nawet tezę iż nasz polski stosunek do chleba utożsamia nasz stosunek do ojczyzny. Wiążą się z tym zwyczaje. Wiedza na spotkaniu była przekazana w formie gawędy. Zaproszony do udziału w wydarzeniu właściciel piekarni miał możliwość zaproponować własne wyroby w formie degustacji. Przygotowując materiały promocyjne wszędzie umieszczona była informacja o piekarni, która zorganizowała degustację.
-
Eksperci: etnograf, piekarz
-
Bibliografia tematyczna
-
Wydrukowane przepisy na chleb pieczony na Kujawach
-
Pieczywo do degustacji
-
Rzutnik multimedialny
-
Film o trdycji wypieku chleba
-
Przygotowano promocję spotkania
-
Przygotowano materiały biblioteczne
-
Uzgodniono przebieg spotkania z ekspertami
-
Przeprowadzono spotkanie
-
Zorganizowano degustację
Po zakończeniu spotkania została umieszczona relacja na stronie biblioteki. Skierowano imienne podziękowania dla ekspertów, jak i właścicieli piekarni za degustację pieczywa. Rozpowszechniono przepisy na wypiek chleba. Przygotowana bibliografia została rozdana użytkownikom biblioteki.
-
Fotorelacja ze spotkania
-
Sprawozdanie ze spotkania
-
Imienne podziękowanie dla eksprtów
-
Podziękowanie dla właścicieli piekarni
-
j/w
- Należy współpracować przy realizacji tego typu działań ze wszystkimi działami biblioteki. Wykorzystać wszystkie możliwości jakie daje nam nasz księgozbiór.
- Zapraszać imiennie przedstawicieli lokalnych mediów.
- Znaleźć wiarygodnego sponsora.